Jak uchovat černý bez na dobu, kdy nebude kvést ani plodit
a my jej budeme potřebovat.
Připomeneme si, že sbíráme a zpracováváme rozumné množství, příští rok pokvete znova.
Sbíráme v čistých oblastech, protože, květ ani plod neoplachujeme.
Z květu bychom si smyli pyl, který je nositelem vůně a chuti. Plody sbíráme dobře zralé, zelené a nezralé kuličky na květenstvích vytřiďujeme.
Květ sušíme vzdušně a v temnu.
Teď už tedy recepty:
LISTY
ČAJ -čerstvé listy používáme sušené nebo čerstvé na čaj. Popíjíme otékají li nám nohy, nebo potřebujeme podpořit ledviny.
OBKLAD - čerstvé listy jako obklad na bolavé klouby.
TINKTURA - čerstvé listy nakrájíme a zalejeme čistou pálenkou ne míň než 40 %, necháme cca měsíc macerovat. Pokaždé, když půjdete kolem ji protřepte. Po měsíci tinkturu smíchejte s destilovanou, nebo studánkovou vodu v poměru 50:50 Slejte do tmavých lahviček. Můžete přidat éterický olej z kafru nebo eukalyptu. Používejte jako mazání na klouby, ústřely a otoky.
KVĚTY
ČAJ - květy zalejeme horkou vodou, přidáme citron a med, popíjíme pro radost nebo při nachlazení. Ne každý den, dlouhodobě. Nezapomeňte, že bez je silný a léčivý. Nebudeme jej tedy pít každý den 5 měsíců v kuse, mohl by vás začít odvápňovat.
ŠUMIVÝ NÁPOJ - 8 - 10 květenství bezu se dáte do 8 litrů převařené, vychladlé vody, přidáte 250 g třtinového cukru, 200ml medu a na plátky rozřezaný bio citron i s kůrou. 1/4 l vinného octa a v otevřené, jen plátnem převázané nádobě se nechá v pokoji 9 dnů kvasit za promíchávání 3x denně. Stočte do skleněných lahví, uzavřete a na tři týdny uložte v chladnu.
TIP: V zimě se dají použít stejně i sušené květy.
MACERÁT - květy bezu, citron a rulička skořice, naskládáme do velké skleněné sklenice a zalejeme vodou, (studánková je nej.. ) Necháme přes noc v chladu. Máme skvělý macerát na celý den.
OCET - voňavý a zdravý ocet, na ochucení jídla, do koupele nebo jen tak na lžičku pro zdraví, vás bude bavit.
Do 3 litrové láhve 6 květů, 1 velké jablko- nakrájené, 200g třtinového cukru, zalijte převařenou vychladnou vodou. Překryjte plátýnkem a uložte v teple. denně promíchejte, čistou dřevěnou vařechou.
cca po 3 týdnech až všechny části klesnou ke dnu, nechejte kvasit asi 2 týdny.
Slejte a uchovejte v chladu.
BEZOVÉ VÍNO - 10 květů černého bezu, 1 kg třtinového cukru, 2 citrony, 1 pomeranč, vinné kvasinky . Svaříme 4 litry vody s cukrem a zalijeme jí květy. Přidáme na kolečka pokrájené citrony a kvasinky. Týden necháme kvasit v nádobě překryté plátýnkem, potom hadičkou stáhneme a necháme dokvasit v demižonu s kvasnou zátkou. Slijeme do skleněných lahví. My mu říkáme Bezáček.
TINKTURA - tinktura z květů se připravuje stejně jako z listů, užívá se však vnitřně v období, chřipek a viróz.
BEZOVÉ ŽELÉ - 10 čerstvých květů bezu, 1,5 l vody, šťávu ze 2 citrónů, 1,5 kg želírovacího cukru . Je skvělé na lívance s ovocem.
BEZOVÝ CUKR - 100 g květů černého bezu bez stopek, 200 g cukru. Polovinu květů rozmixujeme s cukrem, do směsi vmícháme zbytek cukru a vše usušíme v troubě na plechu s pečícím papírem při teplotě 60 st. Použijeme do čaje při nachlazení.
PLODY
BEZOVÝ LIKÉR - do 3 litrové sklenice do půlky očištěné zralé plody, citron, vanilkový lusk, 3x tobolka kardamomu, 1lžíce mleté kávy a 300g třtinového cukru zalejeme kvalitní pálenkou nebo vodkou.
Necháme 3 měsíce macerovat. Slejeme do skleněných lahví. Užíváme pro zdraví, radost a při bolestech zad nervového původu.
BEZOVÝ OXYMEL- do půl sklenice bezinky, 4 lžíce kvalitního octa, vše zalít medem. Každý den obrátit sklenici vzhůru nohama a naopak a povolit víčko. Med začne bublinkovat- fermentovat. Po 3 týdnech je hotovo, slejeme a uložíme.
Tímto způsobem si vytvoříme velmi kvalitní konzervaci bezinek. Používáme při virozách, preventivně, při ústřelech, ischiasu, pásovém oparu a jiných nevových onemocněních.
Radostné tvoření..