Podle současných statistik trpí nedostatkem vitamínu D, kolem 70% Čechů.
Proč jej potřebujeme:
- Je klíčový pro vstřebávání vápníku, pokud tělo špatně vápník vstřebává začne si deficit doplňovat z kostí. To vede ke vzniku osteoporózy, zlomenin, kazivosti zubů.
- Aktivuje bílé krvinky, které aktivují obranu proti virům a infekcím
- Je důležitý pro správné fungování štítné žlázy.
- Má vliv na svalovou regeneraci.
- Má vliv na regulaci nálady a zlepšení pohody.
- Prevence rakoviny.
- Prevence a podpůrná léčba cukrovky.
- Snížení frekvence astmatických záchvatů.
Zdroje vitamínu D:
- Vystavením kůže slunečním paprskům – Cholekalciferol D3 Vitamín se začíná tvořit až od 15 minut slunění.
- Podle pana Jiřího Janči také tření pokožky, kartáčování přírodním kartáčem.
- Stravou
- Cholekalciferol – z živočišných zdrojů D3 zůstává v těle několik týdnů
- Vejce, z volného chovu
- Ryby, hovězí játra, maso, krevety, ústřice
- Ergokalciferol – z rostlinných zdrojů D2 zůstává v těle jen několik dnů
- Vojtěška, přeslička, řasy, avokádo, kakao, houby
- Vitamínovými doplňky:
- Rybí tuk
- Často kombinované s vápníkem nebo vitamínem K, v tabletách, tobolkách, kapkách…
Doporučované denní dávky:
Dospělí:
Do 50 let: 5 mikrogramů (200 UI)
51-70 let: 10 mikrogramů (400 UI)
Nad 70 let. 15 mikrogramů (600 UI)
A jak to vidím Já:
- V létě se přiměřeně opalujte, také bez oblečení a opalovacích krémů. Nezapomeňte, že k tvorbě vitamínu D je potřebná kyselina pantotenová – vitamín B. Do stravy zařazujte potraviny bohaté na vitamín D
- V měsících říjen až duben doplňujte vitamín D doplňky. Vybírejte ty, které neobsahují konzervační prostředky, umělá barviva, lepek, laktózu, přidané cukry nebo kyselinu stearovou.
- Vitamín D v liposomální formě je daleko lépe vstřebatelný – až 90 %,než ostatní formy cca 20 %.