Zpět do obchodu

Registrace

Vitamín D

 

Podle současných statistik trpí nedostatkem vitamínu D, kolem 70% Čechů.

 

Proč jej potřebujeme:

  • Je klíčový pro vstřebávání vápníku, pokud tělo špatně vápník vstřebává začne si deficit doplňovat z kostí. To vede ke vzniku osteoporózy, zlomenin, kazivosti zubů.
  • Aktivuje bílé krvinky, které aktivují obranu proti virům a infekcím
  • Je důležitý pro správné fungování štítné žlázy.
  • Má vliv na svalovou regeneraci.
  • Má vliv na regulaci nálady a zlepšení pohody.
  • Prevence rakoviny.
  • Prevence a podpůrná léčba cukrovky.
  • Snížení frekvence astmatických záchvatů.

 

 

Zdroje vitamínu D:

 

  • Vystavením kůže slunečním paprskům – Cholekalciferol D3 Vitamín se začíná tvořit až od 15 minut slunění.
  • Podle pana Jiřího Janči také tření pokožky, kartáčování přírodním kartáčem.
  • Stravou
  • Cholekalciferol – z živočišných zdrojů D3 zůstává v těle několik týdnů
  • Vejce, z volného chovu
  • Ryby, hovězí játra, maso, krevety, ústřice
  • Ergokalciferol – z rostlinných zdrojů D2 zůstává v těle jen několik dnů
  • Vojtěška, přeslička, řasy, avokádo, kakao, houby
  • Vitamínovými doplňky:
  • Rybí tuk
  • Často kombinované s vápníkem nebo vitamínem K, v tabletách, tobolkách, kapkách…

 

 

Doporučované denní dávky:

Dospělí:

Do 50 let: 5 mikrogramů (200 UI)

51-70 let: 10 mikrogramů (400 UI)

Nad 70 let. 15 mikrogramů (600 UI)

 

A jak to vidím Já:

  • V létě se přiměřeně opalujte, také bez oblečení a opalovacích krémů. Nezapomeňte, že k tvorbě vitamínu D je potřebná kyselina pantotenová – vitamín B. Do stravy zařazujte potraviny bohaté na vitamín D
  • V měsících říjen až duben doplňujte vitamín D doplňky. Vybírejte ty, které neobsahují konzervační prostředky, umělá barviva, lepek, laktózu, přidané cukry nebo kyselinu stearovou.
  • Vitamín D v liposomální formě je daleko lépe vstřebatelný – až 90 %,než ostatní formy cca 20 %.