Je to jednodomý mohutný strom, který se pěstuje hlavně pro své plody – ořechy, které jsou nutričně velmi hodnotnou potravinou zejména pro obsah nenasycených mastných kyselin. Používají se také listy a hlavně pupeny, které obsahují široké spektrum účinných látek, především juglon, flavonoidy, třísloviny, silice, karotenoidy a vitamín C a které se ve formě tinktur používají pro různé podpůrné účely.
Ořešák se dostal do našich končin v době římského impéria. Římané ho zasvětili bohu Jupiterovi, v Řecku se vlašské ořechy zalité medem podávaly jako dezert a novomanželé je dostávali darem pro štěstí. Ořešák pomáhá udržovat normální hladinu a rovnováhu tuků a cholesterolu v krvi. Posiluje odolnost organismu při nepříznivých okolních podmínkách, přispívá k udržování pravidelné funkce střevního traktu.
Užívání tinktury
Denní dávka = počet kapek odpovídající hmotnosti člověka rozdělíme na dvě nebo tři denní dávky (např. při celkové hmotnosti 60 kg dávku rozdělíme na 2 x 30 kapek nebo 3 x 20 kapek)
Obsah 50 ml